Thursday, November 29, 2012

jaLan2 meLaka ;) (vErsi 1)

salam readers ;)
ni hasil seharian aku jalan2 kat BANDAR HILIR,MELAKA...
penat sikit tapi best...!!!!..thankz kepada yg KAWAN saya..hehehe


                                                                      
part 1 (depan kereta api lama a.k.a KTM yang tak pernah gerak2)
# MELAKA ada KTM ke??? # ;D


part 2 (pintu masuk MUZIUM ISLAM MELAKA)
# tapi tak masuk pun..haha :D #


part 3 (ni gambar dalam A'FAMOSA)
# kejang kaki naik tangga nak sampai kat sini #

bersambung.....

Saturday, November 17, 2012

dakwAh (m/s 1)

SEMUA YANG BERLAKU ADA HIKMAH.

                                                 
                                                           tak mahu sedih2 tau




    belajar lah: TABAH seperti ASIYAH
                       SETIA seperti KHADIJAH
                       BERANI seperti SHAFIAH 
                       SABAR  seperti FATIMAH
                      CERDAS seperti A'ISHAH
                       SUCI seperti MARYAM


                                                                            :')


                                             BERdoa itu SENJATA orang ISLAM

Wednesday, November 14, 2012

kEpeNgiNgan hEarty

"Jar Of Hearts"

No, I can't take one more step towards you
'Cause all that's waiting is regret
Don't you know I'm not your ghost anymore
You lost the love I loved the most

I learned to live half alive
And now you want me one more time

[Chorus:]
And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?

I hear you're asking all around
If I am anywhere to be found
But I have grown too strong
To ever fall back in your arms

And I've learned to live half alive
And now you want me one more time

[Chorus:]
And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart

You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?

Dear, It took so long just to feel alright
Remember how you put back the light in my eyes
I wish I had missed the first time that we kissed
'Cause you broke all your promises
And now you're back
You look at get me back

[Chorus: x2]
And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
Don't come back for me
Don't come back at all

Who do you think you are????

Who do you think you are????

Who do you think you are????


Tuesday, November 6, 2012

iNi HOUSEMATEku...!!!!!!




hehehehee......tak nak details sangat....ni sahaja pun ok kannnn..????
k bye~

jOm bAce....!!!


                                                      



 







Monday, September 10, 2012

sEnyUm laAhh ^-^


Salam blog....lame nyer tak update blog ni....hUuu al maklUmlah..rumah sewa nak dapat wifi bukan main susah lagi...wawawa (nanges) :'( mood boleh btukar sedih+beng_ng kalau tak de WIFI...tapi tak pe laaa....nak buat macam mana...nak tak nak kene lalui...ok...

Update tetibe ni sebab mahu bg tahu yang words SENYUM tu sebenar nyer simple as abc...tapiiiiiiiiiiiiiiii.............. kenapa org SuSah sangat nak senyum....bukan kene bayar la kalau senyum....lagi dapat pahala ade laaa...

ok dah alang2 update blog ni...nak kongsi 1 ilmu...article ni untuk kaum hawa...wahai kaum hawa...bila kamu sedih...kamu menangis...MENANGIS jerrr.....jangan simpan....menangis sepuas-puas nya...bukan selama lama nya...huhuhu jom bace article islamic kat bawah ni :)

enjoy reading ya...


Wanita itu LEMAH luaran tetapi KUAT dalaman..

Siapa Wanita Cantik? Wanita cantik ialah wanita yang : 

1.Melukis kekuatan melalui masalah
 2.Tersenyum saat tertekan
 3.Tertawa saat hati sedang menangis
4.Tabah di saat terhina
 5.Mempersona kerana memaafkan
 6.Mengasihi tanpa balasan
7.Bertambah kuat dalam doa & pengharapan Ilahi… 

1)MELUKIS KEKUATAN MELALUI MASALAH.
 seorang perempuan itu akan terserlah kekuatannya apabila kita melihat bagaimana dia menghadapi masalah yang datang padanya.sama ada dia lemah mahupun semakin tabah dengan dugaan yang datang padanya.insyaAllah bagi yang kuat dia berjaya memanfaatkan ujian Allah padanya untuk meningkatkan kekuatan dirinya. 

2)TERSENYUM SAAT TERTEKAN 
percaya atau tidak.kalau benar-benar seorang wanita itu mampu melalui masalah yang dihadapi nya kita orang sekeliling dia tidak mampu meneka apakah perasaan dia yang sebenar.kenapa?kerana terlalu dalam untuk kita memahami perasaan dia yang selalu tersenyum tidak kira sama ada dia ada masalah ataupun sebaliknya.alangkah indahnya kalau aku turut sedemikian rupa. 

3)TERTAWA SAAT HATI SEDANG MENANGIS 
bukan saja-saja dia tertawa saat hatinya terluka dan menangis.dia bersikap sedemikian kerana dia mahu menjadi seorang yang tabah dan tidak mahu menyusahkan orang sekelilingnya.tambahan pula dia yakin akan pertolongan YANG ESA akan datang kepadanya.dan dia tetap tertawa menutup segala gundah dan kelukaan yang ada kerana keyakinannya terhadap bantuan Allah tidak pernah surut. 

4)TABAH DI SAAT TERHINA 
setiap yang baik itu sentiasa diuji olehNYA dan salah satu daripadanya ialah penghinaan dari manusia.tapi bagi seorang wanita yang cantik pekertinya semua itu bukanlah halangan untuk dia meneruskan hidupnya malah dia akan berusaha untuk menjadi lebih tabah untuk meghadapi hari yang mendatang.ketabahan yang ada dalam diri dia menjadi perisai untuknya menangkis segala hinaan daripada manusia lain yang tidak pernah mengenal erti ketakutan akan azab YANG ESA. 

5)MEMPERSONAKAN KERANA MEMAAFKAN
 bukan mudah untuk kita memaafkan kesalahan orang lain terhadap diri kita.lebih-lebih lagi apabila melibatkan kesalahan yang melukakan hati hingga hancur musnah sesebuah kehidupan itu.namun bagi seorang wanita yang cantik itu,kemaafan itu sentiasa diberikan kepada yang pernah melukakan malah menyakitkan hatinya.kerana baginya mereka-meraka inilah yang memberi peluang padanya untuk menjadi lebih tabah.subhanallah.

 6)MENGASIHI TANPA BALASAN
 kasihnya terhadap suami dan keluarganya memang datang dari hatinya yang ikhlas bukanlah kerana mengharapkan sebarang pembalasan.kerana bagi wanita yang cantik seperti ini kasihnya untuk mereka ini bukannya kasih yang dibuat-buat tetapi kasih yang tulus.malah meraka inilah yang membuatkan dia kuat menahan segala tohmahan dan ujian dari YANG ESA.dan kasih seorang wanita yang cantik ini amat sukar untuk kita cari dimana-mana melainkan kasih seorang isteri dan ibu yang solehah. 

7)BERTAMBAH KUAT DALAM DOA DAN PENGHARAPAN ILLAHI
 dia hanya berharap kepada YANG ESA.dan dia juga tidak pernah mengenal erti lelah dalam terus berdoa tidak kira siang dan malam untuk kehidupan orang yang dia sayang.wanita yang cantik tidak mementingkan diri sendiri kerana mereka lebih mementingkan kepentingan orang yang mereka sayang.suami dan keluarga mereka tidak pernah terlepas dari setiap doa-doa yang dipohon kepada YANG ESA.

macam mane rase bila dah bace article ni...??? feel better right?? dont worry wahai kaum hawa sekalian... 

Allah mencipta kita dari rusuk lelaki..
.Bukan dari kaki untuk dialasi...Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat dibahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi
-wanita_dehearty-

ok sampai sini entry saya....jaga iman dan update iman..insyaAllah :-)


 


Thursday, May 31, 2012

soalan & jawapan :)


KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB :
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta."
(Surah Al-Ankabut ayat 2-3)

´¯`•.• KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB :
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."
(Surah Al-Baqarah ayat 216)

´¯`•.• KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB :
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."
(Surah Al-Baqarah ayat 286)

´¯`•.• KENAPA AKU FRUST?

QURAN MENJAWAB :
"Janganlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yg paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yg beriman."
(Surah Al-Imran ayat 139)

´¯`•.• BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB :
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"
(Surah Al-Baqarah ayat : 45)

´¯`•.• APA YANG AKU DAPAT DARIPADA SEMUA INI?

QURAN MENJAWAB :
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka... "
(Surah At-Taubah ayat : 111)

´¯`•.• KEPADA SIAPA HARUS AKU MENGHARAP?

QURAN MENJAWAB :
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal."
(Surah At-Taubah ayat 129)

´¯`•.• AKU TAK DAPAT BERTAHAN!!!

QURAN MENJAWAB :
"... ..dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir."
(Surah Yusuf ayat 12)