Monday, September 10, 2012

sEnyUm laAhh ^-^


Salam blog....lame nyer tak update blog ni....hUuu al maklUmlah..rumah sewa nak dapat wifi bukan main susah lagi...wawawa (nanges) :'( mood boleh btukar sedih+beng_ng kalau tak de WIFI...tapi tak pe laaa....nak buat macam mana...nak tak nak kene lalui...ok...

Update tetibe ni sebab mahu bg tahu yang words SENYUM tu sebenar nyer simple as abc...tapiiiiiiiiiiiiiiii.............. kenapa org SuSah sangat nak senyum....bukan kene bayar la kalau senyum....lagi dapat pahala ade laaa...

ok dah alang2 update blog ni...nak kongsi 1 ilmu...article ni untuk kaum hawa...wahai kaum hawa...bila kamu sedih...kamu menangis...MENANGIS jerrr.....jangan simpan....menangis sepuas-puas nya...bukan selama lama nya...huhuhu jom bace article islamic kat bawah ni :)

enjoy reading ya...


Wanita itu LEMAH luaran tetapi KUAT dalaman..

Siapa Wanita Cantik? Wanita cantik ialah wanita yang : 

1.Melukis kekuatan melalui masalah
 2.Tersenyum saat tertekan
 3.Tertawa saat hati sedang menangis
4.Tabah di saat terhina
 5.Mempersona kerana memaafkan
 6.Mengasihi tanpa balasan
7.Bertambah kuat dalam doa & pengharapan Ilahi… 

1)MELUKIS KEKUATAN MELALUI MASALAH.
 seorang perempuan itu akan terserlah kekuatannya apabila kita melihat bagaimana dia menghadapi masalah yang datang padanya.sama ada dia lemah mahupun semakin tabah dengan dugaan yang datang padanya.insyaAllah bagi yang kuat dia berjaya memanfaatkan ujian Allah padanya untuk meningkatkan kekuatan dirinya. 

2)TERSENYUM SAAT TERTEKAN 
percaya atau tidak.kalau benar-benar seorang wanita itu mampu melalui masalah yang dihadapi nya kita orang sekeliling dia tidak mampu meneka apakah perasaan dia yang sebenar.kenapa?kerana terlalu dalam untuk kita memahami perasaan dia yang selalu tersenyum tidak kira sama ada dia ada masalah ataupun sebaliknya.alangkah indahnya kalau aku turut sedemikian rupa. 

3)TERTAWA SAAT HATI SEDANG MENANGIS 
bukan saja-saja dia tertawa saat hatinya terluka dan menangis.dia bersikap sedemikian kerana dia mahu menjadi seorang yang tabah dan tidak mahu menyusahkan orang sekelilingnya.tambahan pula dia yakin akan pertolongan YANG ESA akan datang kepadanya.dan dia tetap tertawa menutup segala gundah dan kelukaan yang ada kerana keyakinannya terhadap bantuan Allah tidak pernah surut. 

4)TABAH DI SAAT TERHINA 
setiap yang baik itu sentiasa diuji olehNYA dan salah satu daripadanya ialah penghinaan dari manusia.tapi bagi seorang wanita yang cantik pekertinya semua itu bukanlah halangan untuk dia meneruskan hidupnya malah dia akan berusaha untuk menjadi lebih tabah untuk meghadapi hari yang mendatang.ketabahan yang ada dalam diri dia menjadi perisai untuknya menangkis segala hinaan daripada manusia lain yang tidak pernah mengenal erti ketakutan akan azab YANG ESA. 

5)MEMPERSONAKAN KERANA MEMAAFKAN
 bukan mudah untuk kita memaafkan kesalahan orang lain terhadap diri kita.lebih-lebih lagi apabila melibatkan kesalahan yang melukakan hati hingga hancur musnah sesebuah kehidupan itu.namun bagi seorang wanita yang cantik itu,kemaafan itu sentiasa diberikan kepada yang pernah melukakan malah menyakitkan hatinya.kerana baginya mereka-meraka inilah yang memberi peluang padanya untuk menjadi lebih tabah.subhanallah.

 6)MENGASIHI TANPA BALASAN
 kasihnya terhadap suami dan keluarganya memang datang dari hatinya yang ikhlas bukanlah kerana mengharapkan sebarang pembalasan.kerana bagi wanita yang cantik seperti ini kasihnya untuk mereka ini bukannya kasih yang dibuat-buat tetapi kasih yang tulus.malah meraka inilah yang membuatkan dia kuat menahan segala tohmahan dan ujian dari YANG ESA.dan kasih seorang wanita yang cantik ini amat sukar untuk kita cari dimana-mana melainkan kasih seorang isteri dan ibu yang solehah. 

7)BERTAMBAH KUAT DALAM DOA DAN PENGHARAPAN ILLAHI
 dia hanya berharap kepada YANG ESA.dan dia juga tidak pernah mengenal erti lelah dalam terus berdoa tidak kira siang dan malam untuk kehidupan orang yang dia sayang.wanita yang cantik tidak mementingkan diri sendiri kerana mereka lebih mementingkan kepentingan orang yang mereka sayang.suami dan keluarga mereka tidak pernah terlepas dari setiap doa-doa yang dipohon kepada YANG ESA.

macam mane rase bila dah bace article ni...??? feel better right?? dont worry wahai kaum hawa sekalian... 

Allah mencipta kita dari rusuk lelaki..
.Bukan dari kaki untuk dialasi...Bukan dari kepala untuk dijunjung
Tapi dekat dibahu untuk dilindung
Dekat jua di hati untuk dikasihi
Engkaulah wanita hiasan duniawi
-wanita_dehearty-

ok sampai sini entry saya....jaga iman dan update iman..insyaAllah :-)


 


No comments:

Post a Comment